Што е од клучна важност овие денови додека сме дома? Откако ги искупивме сите тоалетни хартии, брашно, шеќер и сол, време е да помислиме на имунитетот кој исто така мора да се одржи во добра форма, со цел да не биде лесен плен на вирусот, но и општо на сите останати вируси кои се уште постојат, не исчезнаа. Во моментов не е препорачливо да одите на лекар, да чекате редови, да седите блиску едни до други со луѓето, па дури ако носите маска и ракавици.
Оптималното внесување на витамини и минерали, фитохемикалии, есенцијални аминокиселини и незаситени масни киселини е од суштинско значење за правилно функционирање на имунитетниот систем. Додатоците во исхраната се од голема помош во овој случај. Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, а неговата улога е да го заштити организмот од надворешни напаѓачи (вируси, бактерии, паразити и габи), токсини излачувани од овие напаѓачи, но и од сопствените изменети и истрошени клетки. Кога овој систем работи совршено, честопати не знаете како дека воопшто сте биле изложени на вирус. Но што прави телото во тој случај? Тоа нема да дозволи да се развие, како што е настинка на пример.
Затоа, покрај храната што ќе ја внесувате и која ќе ви помогне да го зајакнете имунитетот, додадете и суплементи во исхраната.
Што треба да се јаде?
Цитрусни овошја: грејпфрут, портокали, мандарини, лимони, лимета
Црвени пиперки
Ако мислевте дека цитрусите имаат најмногу витамин Ц, грешка сте. Црвената пиперка содржи двојно повеќе витамин Ц од цитрусните овошја. Тие се исто така богат извор на бета-каротин. Покрај зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, витамин Ц може да помогне во одржување на здрава кожа и добриот вид.
Брокула
Брокулата е полна со витамини и минерали и е еден од најздравите зеленчуци што можете да го ставите на вашата маса. Клучот за одржување на нејзината моќ е да се јаде непроменета, да се готви што е можно помалку.
Лук
Мирислив, но здрав. Лукот се наоѓа во скоро секоја кујна во светот. Додава малку „шмек “ на храната и е зеленчук што мора да го имате на масата заради бенефитите кон вашето здравје.
Ѓумбир
Ѓумбирот е состојка на која многумина се „обраќаат“ откако ќе се разболат. Ѓумбирот може да помогне во намалување на воспалението, што може да помогне во намалувањето на болното грло и други воспалителни заболувања.
Покрај овие неколку видови храна што ја набројавме, секако слободно почнете да ги комбинирате и користите следните видови храна кои ќе го подобруваат имунитетот постојано: спанаќ, јогурт, бадем, куркума, зелен чај, папаја, киви, пилешко месо и пилешка супа, сончоглед, риба во секој вид.
При објавување на материјали од порталот www.hybrid.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.