Денеска ви предлагаме неколку совети за храна од блогерката Marie Wasler, која можеби ја познавате и како PinkFoodie, која ќе ви помогне правилно да ги чувате сите тие намирници (пред се овошје и зеленчук) и да ги чувате свежи подолго.
Додавањето половина чаша оцет во една чаша вода, проследено со испирање со чиста вода, ќе ги намали бактериите и ќе спречи мувла, оставајќи го овошјето и зеленчукот свежи подолго.
Чувајте корен зеленчук (моркови, целер, магдонос, цвекло и друго) во затворен сад со вода, така што ќе остане крцкав подолго.
Повеќето билки ќе останат свежи до 2 недели ако оставите чаша вода во фрижидер. Се разбира, променете ја водата од време на време.
Ротквиците можат да останат свежи до 3 недели ако се мијат и чуваат во херметички сад, додека сеуште се влажни.
Салатата ќе остане свежа и крцкава недела или две недела ако ја измиете, исушите и потоа чувајте ја во херметички сад со неколку хартиени крпи што ќе ја апсорбираат влагата.
Чувајте праз, млад кромид, цвекло, анасон и други намирници во херметички затворени садови или пластични кеси. На тој начин ќе останат свежи подолго.
Лебот исто така можете да го „чувате“ за подоцна. Замрзнете го додека е свеж, а кога ќе сакате да го јадете, извадете го од замрзнувачот неколку часа пред тоа. На овој начин ќе имате свеж леб во секое време.
При објавување на материјали од порталот www.hybrid.mk во друг медиум, задолжително наведете го изворот од кој е преземен текстот.